keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Sää- odotettavissa huomisiltaan

Säällä tarkoitetaan ilmakehän hetkellistä tilaa jollakin alueella. Säätekijöitä ovat lämpötila, pilvisyys, auringonsäteily, ilmanpaine, sademäärä sekä tuulen suunta ja nopeus.
    Mereorologit laativat sääennusteen säähavaintojen ja sääennustusmallien perusteella, jossa ennustetaan ilmekehän tulevaa tilaa. Mitä pidemmälle ennuste ulottuu, sen epävarmemmaksi se muuttuu.
    Säätiloihin ja niiden vaihteluihin vaikuttaa alueen sijainti maapallolla. Suomessa säät vaihtelevat lähes päivittäin, kun taas esim tropiikissa päiväntasaajalla sää pysyy samankaltaisena koko vuoden: aamupäivisin on kirkasta ja iltapäivisin tulee rankkoja sadekuuroja.






















Syklonit 

Euroopan säätiloihin vaikuttavat keskileveyksille tyypilliset liikkuvat matalapaineet eli syklonit, jotka syntyvät erilaisten ilmamassojen rajakohtaan. Syklonisa on matalapaineen keskus, lämmin rintama ja kylmä rintama. Tuulet puhaltavat pohjoisella pallonpuoliskolla matalapaineen keskuksen ympäri vastapäivään. Syklonin loppuvaiheessa muodostuu okluusiorintama.
Trooppisia sykloneja eli trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan molemmin puolin. Niiden energianlähteenä on lämmin merivesi.
Euroopan säätilaan vaikuttavat syklonit syntyvät yleensä Atlantin yllä. Ne ovat laajimillaan lähes Euroopan kokoisia sääjärjestelmiä, halkaisijaltaan noin 1000-2000km. Ne liikkuvat itään ja koilliseen noin 30-60 kilometrin tuntinopeudella, ja niiden elinikä on 5-12 päivää. Syklonit täyttyvät yleensä Suomen koillispuolella. Keskileveyksien syklonien reitit muuttuvat pohjois-eteläsuunnassa vuodenaikojen ja auringon zeniittiaseman mukana. Kesällä syklonit liikkuvat pääasiassa Keski- ja Pohjois-Euroopan ja talvella Etelä-Euroopan yllä.
Trooppisia sykloneja eli trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan molemminpuolin. Niiden energianlähteenä on lämmin merivesi.








































Sään ääri-ilmiöt
Sään ääri-ilmiöllä tarkoitetaan normaalista poikkeavia myrskyjä, tulvia, helteitä, kuivuusjaksoja, rankkasateita ja poikkeuksellisen rankkoja lumisateita ja jäätäviä olosuhteita. Tällaisten ilmiöiden ennustetaan lisääntyvän tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia. Ääri-ilmiöiden esiintymistiheydet ja sijaintien alueelliset ja ajalliset jakaumat muuttuvat. Samalla tuhot koskettavat yhä useampia ihmisiä väestönkasvun takia. Esimerkiksi Suomessa rankkasateet, ukkosmyrskyt ja kuivuusjaksot sekä vuoden ympäri jatkuvat lämpimät jaksot lisääntyvät.






















Tehtävä 1, s.63
a) Millainen sää vallitsee yleensä matalapaineen alueella? 
- Lämmin ilma nousee ylös ja kosteus tiivistyy pilviksi, josta seuraa yleensä sateisuutta.

b) Millainen sää vallitsee yleensä korkeapaineen alueella?

- Viileä ilma laskeutuu alas ja olemassa olevat pilvet hajoavat, joten sää on yleensä aurinkoinen.

c) Mitä kuvataan sääkartalla punaisille puolipalloilla ja sinisillä kolmioilla?

- Lämminrintama ja kylmärintama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti