Maisema- luonnon taidonnäyte
Maisema= Maantieteessä ihmisen näköaistitillaan havaitsemaa kaukonäkymää. Maisema voi yhtä hyvin olla urbaani näkymä kerrostalon ikkunasta tai kansallismaisema.
Maisema voidaan jakaa luonnon- ja kulttuurimaisemiin.
Luonnonmaisemia ovat alueet, joiden kehitys on suurelta osin luonnon muokkaamaa.
Kulttuuri maisemassa ihmisen toiminta on hallitsevassa osassa. Tällaisia ovat maaseudun kulttuurimaisemat sekä rakennettu kulttuuriympäristö kaupungeissa ja taajamissa. Maaseudun kulttuurimaisemat ovat usein samalla perinnemaisemia, jotka vaativat säännöllistä hoitoa.
Maiseman suuralueita ovat vuoristot, polaarialueiden jäätiköt, rannikot, ja saaret, aavikot, maanviljelysalueet sekä erityyppiset metsät. Lisäksi voidaan luokitella lähes rajattomasti pienempiä maisema-alueita esimerksi paikallisten korkeussuhteiden, kulttuurimaisemien tai kasvillisuuden perusteella.
Maisema on silmin havaittava näkymä. Todellisen itse nähdyn maiseman lisäksi maantieteilijä voi havannoida maisemaa valokuvista, ilma- ja satelliittikuvista sekä kartoista. Maiseman tulkinta karttojen avulla vaatii kokemusta, jotta kaksiulotteisen kartan pystyy hahmottamaan kolmiulotteisena maisemana.
Suomen maisemat
Suomessa on yli 150 aluetta, jotka on arivoitu valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi ja merkitty maakuntakaavoihin. Suurin osa arvokkaista maisema-alueista sijaitsee vanhoilla viljelysalueilla Etelä- ja Länsi-Suomessa.
Suomi voidaan maantieteellisesti jakaa kuuteen maisema-alueeseen. Jako perustuu luonnonmaiseman tulkintaan, mutta siihen vaikuttaa myös ihmisen toiminta, kuten maanviljelyalueiden sijoittuminen. Alueet jaetaan pinnanmuotojen, vesistöjen kasvillisuuden ja ihmisen toiminnan perusteella.
Turkin maisemat
Turkissa on upeat maisemat. Turkki jaetaan maantieteellisesti seitsemään alueeseen: Marmaran, Aigeianmeren, Mustanmeren, Keski-Anatolian, Itä-Anatolian, Kaakkois-Anatolian ja Välimeren alueisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti