keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Ilmastot tropiikista jäätikölle

Ilmastolla tarkoitetaan alueelle tyypillistä säätä ja sen vaihteluita pitkällä aikavälillä. Ilmaston kuvaamiseksi käytetään yleensä 30 vuoden tilastollista jaksoa. Ilmastoon vaikuttavat etäisyys päiväntasaajasta ja merestä, korkeus maanpinnasta, merivirrat ja tuulet. Sijainti meren lähellä tasoittaa vuodenaikasia lämpötilaeroja ja sijainti keskellä mannerta saa aikaan suuret vuodenaikaiset lämpötilaerot. Samalla leveyspiirillä voi siis olla useita erilaisia ilmastoja.
    Ilmastoja luokitellaan monella eri tavalla. Ne voidaan jakaa yleisesti meri,- manner- ja väli-ilmastoihin tai esimerkiksi koon perusteella mikro,- meso- ja makroilmastoihin.
Maapallon ilmastot jaetaan lämpötilan ja sademäärän perusteella viiteen pääluokkaan:
trooppiset ilmastot, kuivat ilmastot, viileät ilmastot ja jääilmastot.

Trooppiset ilmastot sijoittuvat päiväntasaajan molemmin puolin ja jokaisen kuukauden keskilämpötila ylittää 18 C. Lämpötila ei eroa erivuodenaikoina toisistaan ja vuotuinen sademäärä on suuri. Tähän kuuluvat sademetsä-, savanni- ja monsuuni-ilmastot.
















Kuivat ilmastot sijaitsevat kääntöpiirien molemmin puolin. Laskevat ilmavirtaukset ovat alueella vallitsevia ja siksi sademäärä jää vähäiseksi tai kausittaiseksi. Sää on yleensä selkeää ja lämmintä tai kuumaa. Aavikko- ja aroilmastot kuuluvat kuivaan ilmastoon.
















Lauhkeat ilmasot sijoittuvat kääntöpiirien ja napapiirien väliselle alueelle. Lauhkeus aiheutuu usein meren läheisyydestä. Sateita tulee läpi vuoden, kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Välimeren ilmastoalue talvisateineen ja kuumine kesineen kuuluu tähän luokkaan ja sitä esiintyy myös muualla kuin välimerellä. Esim Kaliforniassa, Keski-Chilessä, Etelä-Afrikassa ja Lounais- ja Etelä-Australiassa.












Viileät ilmastot sijoittuvat myös kääntöpiirien ja napapiirien väliselle alueelle, mutta ovat selkeästi mantereisia ilmastoja. Niille ovat tyypillisä kylmät talvet ja lauhkeat kesät. Sateita on ympärivuoden.



Jääilmastot sijaitsevat napojen ympärillä. Tähän ilmastoon kuuluvat tundra-alueet ja ikuisen jään peitossa olevat alueet.




























Ilmastodiagrammit
Keskeisimmät ilmastoa kuvaavat tunnusluvut ovat alueen keskilämpötila ja keskimääräinen sademäärä. Näiden perusteella laaditaan alueen ilmastodiagrammi. Kuukausittaiset sademäärät ilmaistaan yleensä sinisillä pylväillä ja lämpötilaa kuvataan punaisella käyrällä. Jos lämpötilakäyrä on lähes suora eli lämpötila ei vaihtele juurikaan vuoden aikana ja sateita tulee tasaisesti läpi vuoden, on kyseessä tropiikkiin sijoittuva ilmastodiagrammi. Jos viilein kausi sijoittuu kesä-, heinä- ja elokuulle, kyseessä on eteläiselle pallonpuoliskolle sijoittuva ilmastodiagrammi. Jos taas kesän tai talven välillä on suuret lämpötilavaihtelut, kyseessä on yleensä mantereen keskellä ja kaukana päiväntasaajasta sijaitsevan alueen ilmastodiagrammi.


Turkin ilmasto on välimerellinen lauhkea ilmasto. Rannikolla kesät ovat kuumia ja suhteellisen kuivia ja talvet viileitä ja kosteita, mutta ilmasto voi olla huomattavasti ankarampi maan kuivemmissa sisäosissa. Rannikon vuoristot estävät Välimeren vaikutusta sisämaassa, joten Turkin sisäosissa vallitsee mannermainen ilmasto selkeine vuodenaikoineen.











 El Nino ja La nina ovat normaalista säätilanteesta poikkeavia ilmastonhäiriöitä ja kuuluvat luonnollisena osana maapallon ilmastoon. Ilmiö aiheutuu syvänveden hitaista virtauksista ja niiden aiheuttamista muutoksista pintavesien lämpötiloissa ja ilmakehässä. Ne esiintyvät säännöllisesti noin neljän vuoden välein ja ilmenevät selkeimmin Tyynenmeren alueen tuulien ja merivirtojen muutoksina.

Tehtävä 1, s.68
Miksi samalla leveyspiirillä voi olla eri ilmastovyöhykkeisiin kuuluvia alueita?

- Sijainti meren lähellä tasoittaa vuodenaikaisia lämpötilaeroja ja sijainti keskellä mannerta saa aikaan suuret lämpötilaerot. Samalla leveyspiirillä voi siis olla useita erilaisia ilmastoja.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti