Jäätikön jäljet- muinaiset merkit
Jäätikkö eroosiota esiintyy, siellä missä liikkuva jää kuluttaa kallioperää. Vuorilla esiintyy jäätiköitä, jopa päiväntasaajalla, sillä mitä korkeammalla vuorsitossa ollaan, sitä kylmempi ilmasto on. Jäätikkö kasvaa jäätikön akkumulaatio- eli kasaantumisalueella, jolle sataa lunta. Lumi pakkaantuu ajan mittaan jääksi, jonka paino muuttuu paineen vaikutuksesta pehmeäksi ja sulamisvedet virtaavat pohjaa pitkin pienentäen maankamaran ja jään välistä kitkaa.
Kylmän ilmaston vallitessa syntyy mannerjäätiköitä, jotka peittävät suuria maa-alueita.
Laaksojäätikkö= Alueita, jotka liukuu painovoiman ansiosta laaksoja pitkin rinnettä alas kuluttaen samalla kallioperää koko kosketuspinnaltaan. Liikkuvat jäätiköt repivät kalliosta palasia, murskaavat palat alallaan ja kuljettavat murskeen eli moreenin kohti laaksoja. Jäätikön liikkuessa muodostuu U-laaksoja. Jäätikkö sulaa alareunasta, ja jään kuljettama moreeni kasaantuu harjanteiksi sulamisalueelle. Laaksojäätikön virratessa mereen syntyy vuonoja. Jäätikkö kuluttaa laaksoja syviksi U-laaksoiksi, mutta mereen joutuessaan jää kelluu ja sen eroosiovoima vähenee. Tämän vuoksi vuonot ovat syviä mantereen puolella mutta matalia meren läheisyydessä.
Mannerjäätikön eroosiovoimat toimivat laaksojäätikön voimien tavoin, mutta paljon tehokkaammin. Jäätä on mannerjäätikössä laaksojäätikköä huomattavasti enemmän, ja se liukuu jäänjakaja-alueelta joka suuntaan murskaten kalliota allaan ja silottaen pintoja. Mannerjäätikkö ja sen alla muodostuva moreeni tasoittavat maanpinnan muotoja, muodostavat kumpuja ja hiovat kallioperää sileäksi. Kallioperän pinnan paljastuessa esiin tulee syväkivilajeja kuten graniittia.
Samalla kun jää kuluttaa kallioperää, se myös kuljettaa kallioperän mursketta, moreenia mukanaan ja kasaa sitä sopiviin paikkoihin.
Silokalliot syntyvät, kun jään alle kasaantunut hienompi aines hioo kalliot sileiksi jään tulosuunnan puolelta.
Drumliinit syntyvät, kun jäätikkö etenee kallioytimen ylitse. Kallio kovertaa jäähän kolon, joka täyttyy ympäriltä puristuvasta moreenista.
- Mannerjäätikön sulamisvesien kasaamia muodostumia ovat harjut, deltat ja sandurit.
Harju= Pitkänomainen rakenne, joka syntyy jäätikön sulamisvesien lajittelemasta ja kuljettamasta aineksesta jäätikön alle, jäätikköjen tunneliin. Harjut koostuvat usein pyöristyneistä kivistä sekä lajittuneesta sorasta ja hiekasta.
Sandur= Veden pinnan yläpuolelle kasaantunut kuivan maan delta.
Reunamuodostumat ovat monimutkaisia yhdistelmämuotoja, jotka ovat syntyneet glasiaalisen ja glasifluviaalisen eli mannerjäätikön etenemisen ja sulamisvesien kasaamista aineksista. Reunamuodostumat syntyivät jään reunan suuntaiseksi harjanteeksi, kun jään reuna pysyi pidemmän aikaa samalla paikalla. Kesällä jään reuna vetäytyi sulamisen vaikutuksesta, mutta talvella jäätä muodostui lisää, ja se työnsi jäätikön aiemmin muodostamaa moreenia edessään. Toistuvien sulamisten ja etenemisten seurauksena jään reunaan muodostui moreenisydäminen harjanne. Reunamuodostuman päälle kasaantui sulamisvirtojen kuljettamaa ainesta. Suuret reunamuodostumat, kuten salpausselät, syntyivät noin 11 400-12 300 vuotta sitten jään silloisen reunan eteen.
Maankohoaminen= hidasprosessi, jossa mannejään alle painautunut maankamara jälleen kohoaa omalle tasolleen.