torstai 30. lokakuuta 2014

Vesikehä- kiertää ja kuljettaa

Vesikehä eli hydrosfääri koostuu merien, mantereiden ja ilmakehän vesistä. Suurin osa maapallon vedestä on merissä suolaisena vetenä. Makean veden osuus kaikista maapallon vesistä on alle 3%. Suurin osa makeasta vedestä on sitoutuneena jäätiköihin ja lumeen Etelämantereella, Grönlannissa sekä koreiden vuorien huipuilla. Osa makeasta vedestä on pintavetenä joissa ja järvissä, mutta suurempi osa on pohjavettä.

Hydrologinen kierto= veden kiertokulku eli hydrologinen kierto kuvaa veden kulkua vesivarastosta toiseen sekä veden olomuodon muuttumista. Sitä pitävät yllä auringon säteilyenergia ja Maan painovoima.





Maavesi= maaperään sitoutunutta vettä, joka on kiinnittynyt maa-aineksen hiukkasiin eli maapartikkeleihin. Kasvit hyödyntävät maaperän vettä imemällä sitä itseensä. Siksi osa maapallon vedestä on sitoutuneena kasveihin.

Pohjavesi= maanpinnan alle imeytynyttä, pohjavesivyöhykkeeseen kulkeutunutta vettä. Pohjavesi alueilla maaperän huokoset ovat täyttyneet kokonaan vedestä eikä joukossa ole lainkaan ilmaa. Pohjavesimuodostumaa, jossa on runsaasti vapaata pohjavettä, sanotaan akviferiksi. Pohjavesi on tärkein makean veden lähde.


Vuorovesi= säännöllinen veden pinnan lasku ja nousu. Se aiheutuu kuun, maan ja auringon vetovoimien yhteisvaikutuksesta sekä maan pyörimisestä akselinsa ympäri. Kuun vetovoima on näistä merkittävin. Ilmiön voimakkuus vaihtelee eri puolilla maapalloa, koska meret ovat eri syvyisiä ja merenpohjan muodot vaihtelevat. 



Tehtävä 3, s.45
Pohdi, miksi vesikehä on tärkeä ihmiselle?
- Ihminen ei pystyisi elämään ilman vettä. Vesistöä käytetään kulkureittinä, ihmiset juovat vettä yms.

1 kommentti:

  1. Onko vesi uusiutumaton luonnonvara? Tuleeko uutta vettä jostain vuosisatamiljoonaiseen veden kiertoon Maapallolla?

    VastaaPoista