tiistai 7. lokakuuta 2014

Ilmakehä- suojaa ja suodattaa

Ilmakehä koostuu pääosin typestä, hapesta, hiilidioksidista, jalokaasuista, vesihöyrystä sekä aerosoleista. Ilmakehä jaetaan kerroksiin kaasujen koostumuksen ja lämpötilan mukaan.

Kaasujen koostumuksen mukaan jaetut kerrokset:
- homosfääri
- heterosfääri

Lämpätilan mukaan maan pinnalta lähtien jaetut kerrokset:
- troposfääri (elämälle soveltuva kerros) 
- stratosfääri
- mesosfääri
- termosfääri
- eksosfääri





Kasvihuoneilmiö: 

Maan ilmakehä päästää auringon säteilyn maanpinnalle ja samalla estää Maan lämpösäteilyä karkaamasta suoraan avaruuteen. Kasvihuonekaasujen vuoksi osa lämpimästä ilmasta ei poistu maapallolta.

---> Ilman kasvihuoneilmiötä maapallolla ei olisi elämää.
Tärkeimmät kasvihuonekaasut:
- vesihöyry
-hiilidioksidi
-metaani


Mitä opin?

- Ilmakehän yläosan kerrokset suojaavat maapalloa auringon haitalliselta säteilyltä.

- Magnetosfäärin, eli Maan magneettikentän vaikutusalueen saavat aikaan Maan ytimen sähövirrat.
- Otsonikerros, joka sijaitsee stratosfäärissä, suojaa ultraviolettisäteilyltä. Ihminen on toiminnallaan saanut otsonikerroksen ohenemaan käyttämällä kloorifluorihiilivetyjä. (CFC-yhdisteitä)

Tehtävä 1. s.31

Selitä termit

a) troposfääri=
Lämpötilan mukaan jaoteltuna ilmakehän alinkerros. Se ulottuu päiväntasaajalla noin 16 kilometrin ja navoilla 8 kilometrin korkeuteen. Troposfääri on elämälle soveltuva kerros, jossa esiintyvät lähes kaikki havaitsemamme sääilmiöt.

b) stratosfääri=

Voimakkaasti ultraviolettisäteilyä imevä otsonikerros. Päättyy stratopaussiin noin 48 kilometrin korkeudessa. Lämpötila pysyy vakiona noin 20 kilometrin korkeuteen asti, minkä yläpuolella se nousee ultraviolettisäteilyn imeytymisen vuoksi nollaan. Maan stratosfääri mahdollistaa elämän säilymisen, koska se sitoo haitallista ultraviolettisäteilyä.

c) kasvihuoneilmiö=

Normaali ilmiö, jota ilman maapallolla ei voisi olla elämää.

d) albedo=
Heijastuskyky, tarkoittaa pinnan tai kappaleen kykyä heijastaa siihen tulevaa säteilyä. Esimerkiksi lumen tai valkean aavikkohiekan albedo on suuri, koska ne heijastavat paljon säteilyä takaisin. Tumman pinnan albedo on pieni, koska se imee itseensä säteilyä.

e) O3= 

Muiden aineiden kanssa helposti reagoiva molekyyli. Otsonikerroksessa O3- molekyylit absorboivat ultraviolettisäteilyn lyhimpiä ja vaarallisimpia aallonpituuksia eli UV-B ja UV-C- säteilyä, jotka voivat vahingoittaa eläviä soluja ja aiheuttaa mutaatioita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti