maanantai 6. lokakuuta 2014

Aikavyöhykkeet & vuodenajat  


Turkki sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla välimeren tuntumassa. Se kuuluu samaan aikavyöhykkeeseen kuin Suomi, eli myös Turkissa noudatetaan UTC+2 aikaa. Pohjois- eteläsuunnassa liikuttaessa alueilla on pääsääntöisesti sama kellonaika.
    Turkki kuuluu pohjoisen pallonpuoliskon maihin. Kun aurinko paistaa kohti suoraan Kravun kääntöpiirille, Turkissa on kesä. Kun aurinko paistaa kohtisuoraan Kauriin kääntöpiirille, siellä on talvi. Turkissa talvi ei kuitenkaan vastaa ihan Suomen kylmää ja pimeää talvea. Tämä johtuu siitä, että Turkki sijaitsee huomattavasti lähempänä päiväntasaajaa kuin Suomi. Päiväntasaajan seutu kääntöpiireille saakka saa paljon auringon säteilyä riippumatta vuodenajasta. Vuoristoissa sekä joissain päin Turkkia on kuitenkin lunta, eikä missään päin Turkkia talvella ole yhtä lämmin kuin 
kesällä.












Mitä opin?

- Vuodenajat riippuvat akselin kallistuskulmasta sekä maan kierrosta aurigon ympäri. Kun pohjoinen pallonpuolisko on kääntyneenä aurinkoon päin, siellä on kesä. Samaan aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla on talvi, sillä eteläinen pallonpuolisko on kääntyneenä poispäin auringosta.

-  Maan kietoradan elliptisyys, eli kiertorata on hieman soikea. Aurinko sijaitsee ellipsin toisessa polttopisteessä. Sen vuoksi Maa on lähimpänä aurinkoa tammikuussa, eli se on perihelissä. Kauiampana auringosta Maa on heinäkuussa, eli se on aphelissä. Pohjoisen pallonpuoliskon talvi on viisi päivää lyhyempi kuin kesä. Tämän selittää se, kun Maa on lähempänä aurinkoa, sen kiertonopeus on suurempi.

Kääntöpiiri : Auringon zeniittiasema käy kääntymässä kravun- ja kauriinkääntöpiireillä seisauspäivinä keskikesällä ja keskitalvella. Tämä luo maapallolle vuodenajat.












Mihin tarvitaan tietoa aikavyöhykkeistä tai vuodenajoista?

Matkustaminen on nykypäivinä todella yleistä, joten maiden kellon- ja vuodenajoista on tärkeää olla tietoa. Matkustaessani ensimmäisen kerran Turkkiin, etsin tietoa onko Turkissa sama aika kuin Suomessa. Vuodenajoista, ilmastosta ja lämpötiloista täytyi myös olla perillä. Esimerkiksi myös jos aikoo soittaa maahan, jossa on eri aika kuin Suomessa on tiedettävä mihin aikaan vuorokaudesta sinne kannattaa olla yhteydessä. Aikavyöhykkeistä ja vuodenajoista tietäminen kuuluu myös tottakai yleissivistykseen.

    Joissain ammateissa tarvitaan myös paljon tietoa aikavyöhykkeistä ja vuodenajoista. Muutamia esimerkkejä ovat meteorologi, matkaopas ja lentäjä.

Tehtävä 2, s. 24

Miksi kalottialueilla ei puolenvuoden mittaisesta kesästä huolimatta ole lämmin? 

Kalottialueilla auringon säteily on vähäistä riippumatta vuodenajasta, koska auringon säteet osuvat Maahan viistosti ja näin säteily jakaantuu laajemmalle alueelle. Kesällä säteitä tulee vuorokauden ympäri mutta niin matalalta, ettei niillä ole kovin lämmittävää vaikutusta.




1 kommentti:

  1. Kiitettävä työ Jutta!

    Lisää kuvien alle osoitteet sivuille joista olet ne lainannut!

    Ope

    VastaaPoista